Cursussen » Nieuws » Gratis workshop Aquarelleren

Cursussen

meer nieuws...

Gratis workshop Aquarelleren

Geplaatst op 10 november 2017 om 11:46

Iedereen die kennis wil maken met de techniek van Aquarelleren is op dinsdag 12 december om 09.30 uur welkom bij Cultuurkust voor een gratis workshop door docent Erwin van Zijl. 

In deze workshop maken de deelnemers op een speelse en eenvoudige manier kennis met verschillende  vaardigheden voor het maken van een frisse aquarel. Onderwerp zijn besneeuwde bergtoppen. ‘Ik heb gezocht naar een thema waarbij we verschillende technieken kunnen gebruiken. Een besneeuwde bergtop kwam min of meer toevallig bij me op. Het is niet alleen leuk voor de decembermaand, maar leent zich ook heel goed om echt kennis te maken met verschillende werkwijzen, effecten van licht/donker, vaste vormen en vrije invulling ’.

‘Voor het maken van de lucht gebruiken we bijvoorbeeld de ‘nat-in-nat techniek’ oftewel het laten (ver)vloeien van kleur en verf in water.  Voor de suggestie van sneeuw houden we de delen die licht moeten blijven droog, bijvoorbeeld met behulp van afdekvloeistof. Dat heet ‘uitsparen’. En voor de voorgrond gebruiken we de techniek van glaceren. Dat wil zeggen dat je transparante lagen stapsgewijs (en met tussenpozen) over elkaar heen aanbrengt. Voor de bergen hebben we kant-en-klare sjablonen waarmee de contouren op het papier worden gezet. Zo kunnen ook minder geoefende tekenaars een mooi berglandschap maken’.

‘Ik houd het sowieso laagdrempelig. In eerste instantie richt ik mij op mensen die nog nooit hebben geaquarelleerd en eventueel weinig ervaring hebben op tekengebied. Ik zorg voor een paar basissjablonen en laat eenvoudige voorbeelden zien waar mensen zich door kunnen laten inspireren. Ik doe dingen voor en geef mensen tegelijkertijd voldoende ruimte om zelf te experimenteren en  dingen uit te proberen. Voor mensen die al langer aquarelleren is er ook genoeg uitdaging. Ik hoop vooral dat de deelnemers een leuke ochtend met elkaar beleven, waarbij ze in een ontspannen sfeer ontdekken hoe verrassend  aquarelleren is’.

‘Water en verf zijn namelijk nooit te voorspellen. Ze ‘bewegen’ altijd net iets anders . De essentie van het aquarelleren zit hem juist in die combinatie van toeval, door het gebruik van vloeiende verf, en beheersing. In een heldere aquarel is het hele maakproces te zien.  Alle handelingen en bewegingen zijn in het doorzichtige eindproduct terug te lezen. Aquarel is fascinerend. Wat het zo bijzonder maakt is net als bij muziek, taal of dans eigenlijk niet in woorden te vatten. Je moet het ervaren!’.

  • Workshop Aquarelleren
  • Docent:  Erwin van Zijl
  • Datum: dinsdag 12 december 2017
  • Tijd: 09.30 – 13.00 uur
  • Locatie: Cultuurkust, Klooster 4, Harderwijk
  • Prijs: gratis

Cultuurkust zorgt voor papier, verf en penselen. Ook krijgen deelnemers koffie en broodjes.

Aanmelden is niet noodzakelijk. Geïnteresseerden kunnen gewoon binnenlopen en meedoen.