Docenten

Edith Meijering

vakdocent Tekenen en Schilderen

Edith Meijering (Deventer, 1962) studeerde aan de Christelijke Academie voor Beeldende Kunsten te Kampen. Zij is in 1987 afgestudeerd aan de Afdeling Vrije Schilderkunst. Direct na de academie is zij begonnen met lesgeven bij buitenschoolse activiteiten. In 1993 haalde zij haar pedagogisch didactische bijscholing diploma (Artez Arnhem). Ze heeft tien jaar gewerkt bij het creatief centrum Markant in Apeldoorn.

Haar Zutphense atelier is niet alleen een werkplaats waar haar veelzijdige oeuvre tot stand komt, maar ook een magische plek waar ze coacht, doceert, en bevlogen over haar werk kan vertellen. 

Heb je een specialisme?

"In mijn werk zoek ik altijd naar dat andere gezicht, of ik nu een portret, een interieur of een landschap vastleg. ‘Vastleggen’ is eigenlijk niet het goede woord voor mijn werkwijze. Ik maak juist los, woel om, zoekend naar - “het beeld achter het gemaakte beeld”.

De laatste jaren werk ik opvallend veel in aquarel techniek of gewassen inkten. Ik schilder met beheerste, brede gebaren die ik als een dansante choreografie op papier en andere ondergronden de vrije loop laat. Ik vervloei als mens met wat ze maakt'. 

Hoe ziet een les bij jou eruit?

"Een les beschrijven is niet zo makkelijk. Globaal geef ik altijd een inleiding, waarbij ik iets uitleg of laat zien; mengen van verf, het in lagen opbouwen van een schilderij, voorbeelden van ander kunstenaars uit de kunstgeschiedenis of een van mijn collega's uit de hedendaagse kunst. Ook al lijken mijn lessen spontaan, ik heb altijd onderliggende doelen. Ik wil technische vaardigheden leren maar mensen ook bewust maken dat iedereen op zijn eigen unieke manier kan vormgeven. Het gaat niet alleen om iets na schilderen maar ook om hetgeen je erbij beleeft.'

Wat hoop je cursisten mee te geven?

'Door het geven van hele eenvoudige tekenopdrachten kan je mensen bewust maken van het feit dat ze eigenlijk helemaal niet echt kijken. Ze kijken vanuit een idee over iets. Maar als je met kunstenaars ogen gaat kijken, ‘met langzame aandacht’ zie en ervaar je steeds meer. Dingen kunnen dan net even anders zijn dan dat je op voorhand had bedacht. Ik denk dat deze ‘out of the box’ ervaring verder gaat dan alleen bij de teken cursus. Ik hoop dat mensen daardoor open gaan staan voor de geweldige schoonheid en wonderlijke dingen die door de eeuwen heen door kunstenaars zijn gemaakt en nu nog steeds worden gemaakt. Ieder mens heeft de potentie tot creativiteit in zich. Ik geniet ervan mensen op weg te helpen zichzelf daarin te ontdekken.'

Wat vind je leuk aan lesgeven?

'Ik vind het leuk om mensen te verrassen, de ogen te openen voor de schitterende wereld van de beeldende kunst. In de wereld van de verbeelding kan en mag alles. Daar ben je vrij uit te drukken wat in jou leeft. Van woest wilde expressieve bewegingen tot zacht kwetsbare zoekende vertalingen. Alles kan!

Hoe meer iemand zichzelf durft te zijn tijdens het werk, gaat spelen en onderzoeken hoe authentieker zijn handschrift. Het leukste vind ik wanneer mensen los durven te gaan en zich verwonderen over wat zij blijken te kunnen. Ook als ze het niet van zichzelf verwachten. Deze blijheid is de mooiste beloning voor mij als leraar.'

www.edithmeijering.nl