Docenten

Josine Hartlief

vakdocent Dansexpressie

Josine Hartlief (1978) is afgestudeerd aan de Dansacademie van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg, richting uitvoerend musicaltheater. Daar heeft zij ook op het Conservatorium als contract student een jaar muziektheater gestudeerd. In Haarlem heeft zij bij Kollaart Opleidingen Sportmassage gevolgd. In Amsterdam heeft Josine de opleiding Docent Dansexpressie bij ‘Strooom’ afgerond.
 

Josine was als uitvoerend danseres/zangeres te zien in theaterproducties zoals Jeans, Mamma Mia, Joe en A Chorus Line. Onder haar praktijknaam "Liefhart" masseert zij al jaren, vanuit de holistische visie, jong en oud. Sinds begin 2018 is Josine als Docent Dansexpressie werkzaam bij Cultuurkust. Op projectbasis geeft zij bij Amerpoort lessen dansexpressie aan jong volwassenen met een verstandelijke beperking. Ook geeft zij verschillende dans- en zangworkshops op basisscholen in Houten.

Ben je gespecialiseerd in iets?

Ik durf het niet een specialisme te noemen, maar wat ik belangrijk vind, is altijd naar verbinding te zoeken. Vanuit verbinding met jezelf en daarmee bedoel ik verbinding tussen lichaam en geest kunnen de mooiste dingen ontstaan. In het dagelijks leven zijn we geneigd ons hoofd al het "werk" te laten doen. In mijn lessen is vooral het lichaam aan het woord en mag het hoofd rust krijgen. 
Vanuit verbinding met mezelf, kan er verbinding ontstaan met een ander, en vandaaruit verbinding met de groep...

Hoe ziet een les bij jou eruit?

Ik werk eigenlijk altijd vanuit een thema. Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld "De herfst", "Handschrift", "In de ruimte", "De wervelkolom" et cetera. We beginnen met een warming-up, die kan er elke les anders uit zien, een puur fysieke warming-up, of een warming-up in spelvorm, een warming-up door middel van "massage", er zijn veel mogelijkheden. Er is een explorerende fase waarin we zelf op onderzoek gaan. Er is een verdiepende fase, waarin we vaak dansen met een partner. Uiteindelijk sluiten we af met het optimale dansproces. Een groepsafsluiting.

Wat hoop je cursisten mee te geven?

Ik hoop dat de dansers die ik les geef, beseffen dat een ieder uniek is en dat ook mag zijn. En doordat je uniek bent je een ander kan inspireren en kan ondersteunen in zijn/haar eigenheid. En natuurlijk hoop ik dat ze veel dansplezier ervaren en een rugtas vol creativiteit ontdekken!

Wat vind je leuk aan lesgeven?

We hebben het altijd over lesgeven en nooit over les ontvangen. Maar dat is wel wat het is. Het is een wisselwerking tussen docent en dansers. Net zoals het is tussen een dirigent en het orkest. Energie wordt uitgewisseld. Je kunt elkaar als het ware opladen. Je inspireert elkaar, hebt plezier met elkaar, je ondersteunt elkaar et cetera. Dus lesgeven/les ontvangen is eigenlijk een geweldig cadeautje.