Actueel » Nieuws » Keramiek in opkomst

Actueel

meer nieuws...

Keramiek in opkomst

Geplaatst op 20 december 2019 om 14:57

Keramiek staat de laatste jaren volop in de belangstelling; in de kunstwereld, in de designwereld, in woontijdschriften en op beurzen. Steeds meer musea presenteren keramiek tentoonstellingen, op de Dutch Design Week of de Salone del Mobile in Milaan is keramiek niet meer weg te denken en steeds meer bladen tonen het servies en de woonaccessoires van keramisten.

Gelijk met die trend zijn ook de cursussen kleien en keramiek de laatste jaren flink populairder geworden. Zelfs zo opvallend populair dat NRC, Volkskrant en Het Parool daar artikelen over publiceren met koppen als ‘Kleien is het nieuwe yoga, lekker mindful’ (NRC) of ‘Heel Holland Pottenbakt; ‘Het is een soort meditatie’ (Parool).

Blijkbaar schuilt er een aantrekkingskracht in het werken met klei. Waarbij het niet alleen gaat om mooie dingen maken. De aandacht en het geduld die nodig zijn bij boetseren werkt ontspannend en sommige cursisten zeggen dat het werken met de handen in de klei gelijk is aan aarden.

Iemand die heel graag anderen wil laten ervaren hoe leuk en ontspannend het is om creatief bezig te zijn met keramiek is docente Barbara Röling die bij Cultuurkust cursussen Keramiek geeft. ‘Je kan met keramiek ontzettend veel kanten op. Je kan toegepaste gebruiksvoorwerpen maken zoals kopjes en schalen maar ook heel beeldend en sculpturaal aan de slag gaan. Het mooie van de cursussen bij Cultuurkust is dat cursisten zelf kunnen aangeven wat ze willen maken. Dus als jij heel graag een eigen servies als droom hebt dan kan dat!’

‘In de cursus leer je alle fases in het proces; van boetseren, glazuren tot afbakken. In het gloednieuwe keramieklokaal van Cultuurkust zijn allerhande materialen aanwezig die van pas kunnen komen bij het maken van je ontwerp. Wat wel goed is om te weten dat er geen draaischijven zijn, maar je wel met mallen kan werken’.   

Keramiek verveelt nooit’, aldus Barbara. ‘Bij mij leer je geen asbakken of potjes maken maar kom je tot de ontdekking dat keramiek enorm veelzijdig is en door het gebruik van verschillende technieken heel veel mogelijkheden biedt. Je hoeft geen ervaring te hebben om deze cursus te kunnen volgen. Ik zorg dat je met iets moois naar huis gaat waar je trots op bent!’.

Keramiek

  • Start: woensdag 15 januari 2020
  • Les: 12 lessen
  • Locatie: Cultuurkust, Klooster 4, Harderwijk

Er kan uit 3 tijdstippen gekozen worden;

  • Ochtend:  11.30 -14.00 uur
  • Middag: 16.30 -19.00 uur
  • Avond: 19.30 -22.00 uur

Instromen is mogelijk!

Voor meer info en aanmelden; Cursussen Keramiek