Actueel » Nieuws » Workshop Illustreren met inkt

Actueel

meer nieuws...

Workshop Illustreren met inkt

Geplaatst op 11 september 2020 om 11:28

‘Onder illustratoren en kunstenaars zoomt het nu al; Inktober komt eraan! Deze wereldwijde challenge om in oktober elke dag een inkttekening te maken is ook in Nederland populair’, vertelt illustratrice en docente Kim den Dulk enthousiast.

‘Inktober is in 2009 begonnen en is sindsdien ‘hot’ onder instagrammers, illustratoren en kunstenaars. Zoek maar eens op hashtag ‘Inktober’ en je komt de mooiste tekeningen tegen. De uitdaging is om 31 dagen lang elke dag een tekening te maken. Je kan zelf bepalen wat je maakt. Er is geen thema. De één maakt alleen maar portretten, de ander vertelt een verhaal aan de hand van 31 tekeningen’.

‘Het gaat vooral om de oefening van elke dag tekenen en het ontdekken van allerlei manieren waarop je met inkt kan werken. Bijvoorbeeld pure inkt voor strakke lijnen of vermengd met water zodat het vloeit. Het gebruik van een pennetje voor dunne lijnen of een penseeltje voor dikkere lijnen. Zwart-wit of met een contrastkleur. Je kan enorm variëren.’

Omdat het zo populair is geeft Kim op donderdagavond 1 oktober een workshop ‘Illustreren met inkt’ bij Cultuurkust in Harderwijk. ‘De workshop is ook voor beginners. Je hebt dus geen tekenervaring nodig. Ik wil vooral laten zien wat je allemaal met inkt kan doen. Hoe zet je dikke of dunne lijnen? Hoe breng je schaduwen aan? Ik geef technische kennis en handvaten voor het tekenen maar ook andere tips, zoals ‘Hoe houd ik het 31 dagen vol?’. Je kan het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Ik laat in de les ook veel voorbeelden zien’.

‘Ik denk dat vooral creatieve jongeren zich aangetrokken zullen voelen tot de workshop maar ik wil uitdrukkelijk benadrukken dat de workshop voor alle leeftijden is. Je bent nooit te oud om te spelen met inkt!’.

Voor volwassenen die met meer materialen dan alleen inkt willen werken heeft Kim andere lessen in petto; op de dinsdagmiddag geeft ze bij Cultuurkust de cursus ‘Tekenen en Schilderen’.  

‘Daar gaan we werken met acryl of gouache en proberen we verschillende technieken uit zoals werken vanuit waarneming of het maken van een collage. Een paar middagen gaan we op pad; we gaan buiten tekenen, in de stad of in het museum. Ik vind het belangrijk om op maat les te geven dus bij deze cursus speel ik vooral goed in op de wensen van de cursisten. Doen wat je leuk vindt is toch het belangrijkste!’.

Kim den Dulk is in 2012 afgestudeerd aan de ARTEZ Hogeschool in Zwolle als docent beeldende kunst en vormgeving. Ze heeft daarna cursussen gevolgd in illustreren, prentenboeken schrijven en creatief schrijven. Ze heeft 6 jaar als tekenaar gewerkt bij Blond Amsterdam en heeft samen met Machteld van Zalingen het prentenboek ‘Oliver en Charlie, het muizenfeest’ uitgebracht. Bij Cultuurkust heeft ze cursussen ‘illustreren’ en ‘werken met papier’ gegeven. Daarnaast heeft Kim de illustraties gemaakt van ‘t Pietenhuis en de Leerorkesten. www.gemaaktdoorkim.nl

Workshop Inktober

 • Datum: Donderdag 15 oktober 2020
 • Tijd: 18.30 – 21.00 uur
 • Prijs: € 32,-
 • Docent: Kim den Dulk
 • Locatie: Cultuurkust, Klooster 4, Harderwijk

Tekenen & schilderen

 • Start: Dinsdag 15 september 2020, instromen mogelijk
 • Tijd: 13.30 – 16.30 uur
 • Aantal lessen: 12
 • Prijs: 4 x € 74,75
 • Docent: Kim den Dulk
 • Locatie: Cultuurkust, Klooster 4, Harderwijk

Informatie een aanmelden:

www.cultuurkust.nl/cursussen