Actueel » Nieuws » Wandelen door het Harderwijkse oorlogsverleden

Actueel

meer nieuws...

Wandelen door het Harderwijkse oorlogsverleden

Geplaatst op 1 mei 2022 om 12:45

Met de app Harderwijk Historie kan iedereen naar historische verhalen luisteren tijdens een wandeling door de Harderwijkse binnenstad. Inspiratiebron voor de verhalen zijn de dagboeken van Henk Kraaijenbrink, die in de oorlogsjaren de commissaris van politie was in Harderwijk. 

Op verschillende historische plekken in de binnenstad, wordt een verhaal verteld dat zich op die plek heeft afgespeeld. De wandeling begint bij het Oude Stadhuis en eindigt bij de voormalige synagoge in de Kleine Marktstraat.

De verhalen worden in de app begeleid door beelden, muziek en dans.

Download de app:

Lokale samenwerking

De app is een idee van Tim Smit van Cultuurkust en Jeffrey Migchelsen van Popschool Harderwijk. Zij hadden al ervaring opgedaan met het eveneens door hen bedachte Donkere Dagen Apptival: een alternatief voor het huiskamerfestival op- en rond de Vischmarkt, dat door corona niet door kon gaan. Omdat ook de viering van Bevrijdingsdag dit jaar niet door kon gaan ontstond het idee voor een app.

Samen met Historicus Liek Mulder zijn de verhalen voor de app geselecteerd en de locaties uitgekozen. Smit, Migchelsen en Mulder zien in de app een inspirerende en toegankelijke manier om meer te weten te komen over het oorlogsverleden van Harderwijk.

De app is een lokale productie. Het verhaal is geschreven door Margriet Breet en de voice-overs zijn ingesproken door stemacteur Evert de Vries. En naast acteurs en figuranten van de Theaterwerkplaats Harderwijk zijn er ook bijdragen van de Popschool, Cultuurkust, Speelman & Speelman en Anouk Dance Experience. De presentatie is in handen van Jan Douwe Kroeske.