Docenten

Deborah Witteveen

Vakdocent Saxofoon

Deborah Witteveen begon als achtjarige met saxofoon spelen bij de plaatselijke fanfare in Oldebroek. Zij speelde solo bij verschillende fanfares, won prijzen bij solistenconcoursen en werd op haar zestiende aangenomen op het Conservatorium van de HKU (Utrecht).

In de de jaren die volgden heeft Deborah prijzen gewonnen op het Prinses Christina Concours en Classic Young Masters en speelde zij in het JongNBE. Zowel haar bachelor bij Johan van der Linden in Utrecht als haar master bij Arno Bornkamp aan het Conservatorium van Amsterdam heeft zij cum laude afgesloten.

Anno 2021 speelt zij baritonsaxofoon in het Ardemus Quartet, maakt onderdeel uit van een duo met piano en een duo met fagot en speelt in het muziektheatergezelschap Neo-Fanfare 9x13.

In 2013 is zij begonnen met lesgeven en tegenwoordig geeft Deborah saxofoonles bij verschillende fanfare-orkesten in o.a. Oldebroek, Nunspeet, Elspeet, Hierden en Ermelo.

Heb je een specialisme?

‘Veel mensen denken bij de saxofoon meteen aan Candy Dulfer en jazz-muziek, maar de saxofoon wordt ook veelvuldig gebruikt in de klassieke muziek. Toen de saxofoon rond 1840 werd ontwikkeld was er namelijk nog geen jazz-muziek. In die tijd werd de saxofoon vooral gebruikt in militaire orkesten en later ook steeds meer in de kamermuziek, het komt zelf af en toe voor in een symfonieorkest. 

Omdat ik klassiek saxofoon heb gestudeerd, weet ik veel van die klassieke manier van spelen af. Daarbij hoort een heel rond en warm geluid en dat past ook het beste bij het spelen in een fanfare- of harmonie-orkest. 

Desalniettemin, is de saxofoon een veelzijdig instrument wat in heel veel stijlen tot zijn recht komt en aan alle andere stijlen wordt zeker ook aandacht besteedt.’

Hoe ziet een les bij jou eruit?

‘De lessen zijn vaak een combinatie van oefeningen voor de basistechniek en het werken aan muziekstukken. Het repertoire wat we spelen is heel divers en er is voldoende ruimte om stukken uit te kiezen die de leerling zelf leuk vindt.’

Wat hoop je cursisten mee te geven?

 ‘Ik hoop mijn leerlingen mee te geven je vaak meer kunt dan je van te voren dacht. Soms lijkt iets onhaalbaar, maar als je telkens een klein stapje neemt, kom je er wel. Daarnaast hoop ik over te brengen dat  muziek maken gewoon ontzettend leuk is!’

Wat vind je leuk aan lesgeven?

‘Het leukste aan lesgeven vind ik om mijn passie voor de muziek en het instrument over te brengen op anderen. Ook vind ik het fijn om leerlingen met allerlei muzikale vraagstukken te helpen, want je kunt vaak meer dan je denkt.’

www.deborahwitteveen.com