Docenten

Kim den Dulk

Vakdocent Beeldend

Achtergrond

Kim den Dulk is in 2012 afgestudeerd als docente beeldende kunst en vormgeving aan ArtEZ in Zwolle. Na haar afstuderen is Kim bij Cultuurkust begonnen als docente. In eerste instantie voor onze activiteiten binnen de brede school, waar zij onder andere les gaf in tekenen, schilderen en fotografie. Tegenwoordig geeft zij ook cursussen die onderdeel uitmaken van het vrijetijdsaanbod van Cultuurkust.

Naast lesgeven heeft Kim gewerkt als tekenaar bij een bekend servies merk in Amsterdam. In het verleden heeft zij twee prentenboeken gemaakt en ze hoop er in de toekomst nog veel meer te gaan maken.

Kim heeft haar eigen webshop, werkt als illustrator en vormgever en maakt huisdierportretten in opdracht. 

Ze heeft verschillende cursussen, workshops en masterclasses gevolgd om zich verder te ontwikkelen op het vlak van illustratie en vormgeving.  O.a. Comic Design, Prentenboeken illustreren en Graphic Design. Haar motto: Je bent nooit uitgeleerd!

Ben je gespecialiseerd in iets?

‘Rommel maken, haha.

Mijn specialisme is illustratie en vormgeving. Ik ben gek op het verzinnen van personages en het vertellen van verhalen met beeld. Ik hou ervan om met mijn handen te creëren en nieuwe werken te maken. Of dit nu met klei, verf, foto's of potloden is. Ik vind het fijn om een verhaal met beeld te vertellen of een passend beeld bij een verhaal te maken'.

Hoe ziet een les bij jou eruit?

‘Dat verschilt heel erg per groep en per les. Vaak begin ik met wat theorie en beschouwing. Voor de jongste groepen is dat door middel van een prentenboek met een bepaald thema. Bij de oudere groepen is dat naar aanleiding van een kunstenaar of discipline binnen de beeldende kunst. En soms is het: wat zouden jullie vandaag willen doen? Als docent loop ik altijd rond. Ik vind het leuk om te kletsen met cursisten en ze te helpen bij hun creatieve proces. Ik zit weinig stil, maar dat kan ook komen omdat ik energie voor tien heb. Aan het einde van de les beschouwen we altijd kort even na: Wat hebben we gedaan vandaag? Wat vond je ervan? Verschillen en overeenkomsten tussen jouw werk en die van een ander. Ik probeer altijd elke leerling kort te voorzien van feedback, zodat ze weer verder kunnen met groeien.’

Wat vind je leuk aan lesgeven?

‘Het leuke aan lesgeven is wanneer je ziet dat een kind dat eerst zegt: 'Ik kan dat echt niet,' ineens ontdekt dat hij of zij het wel kan. Of het ontdekken wat bij iemand past. Bijvoorbeeld, een kind wat iets minder overweg kan met een penseel, kan uitblinken in werken met krijt. Daarnaast vind ik de sociale interactie leuk. Thuis zit ik vaak in mijn eentje wat soms best saai is en tijdens het lesgeven ben je toch in contact met anderen. Tijdens het maken bespreek je toch vaak wat er in de ander omgaat of wat deze die dag hebben meegemaakt. Of je haalt een klein grapje uit met een cursist.’

Wat hoop je cursisten mee te geven?

‘Je kan meer dan je denkt en je fantasie is eindeloos. Gewoon doen.’

www.gemaaktdoorkim.nl