Docenten

Lieke Kniest

vakdocent Dans

Achtergrond

Lieke Kniest volgde tijdens haar middelbare school de vooropleiding-dans aan de dansacademie in Amsterdam waarna zij aan het Lucia Marthas Institute for Performing Arts zowel de opleiding tot uitvoerend danser als die voor docent dans (eerste graads) is gaan volgen. In 2013 is Lieke voor beide HBO studies afgestudeerd. Sindsdien werkt zij als docent dans bij Cultuurkust en Anouk Dance Experience in Harderwijk/Nunspeet. Daarnaast verzorgt zij voor de afdeling Cultuurkust op school verschillende workshops en CMK-Dans trajecten voor het basisonderwijs.

Hoe ben je in het vak gerold?

‘Als vijfjarig meisje ben ik gaan dansen. Niet wetend dat ik mijn hele leven zou blijven dansen. Het begon bij een les in de week, dat werden er al snel twee, drie, vier.. Ik genoot er zo van dat ik mijn droom achterna ben gegaan en op mijn veertiende auditie ging doen bij de dansacademie in Amsterdam. Tijdens mijn HBO-opleiding kwam ik erachter dat is lesgeven mijn ding was. Na mijn opleiding ben ik me hier volledig op gaan focussen en hierin blijven ontwikkelen. Tot op de dag van vandaag geniet ik er nog steeds van!’.

Ben je gespecialiseerd in iets?

‘Jazzdance was de eerste stijl waarin ik les kreeg. Daarna volgden er steeds meer dansstijlen die ik ook wilde proberen zoals; Klassiek Ballet, Modern, Urban en Tap. Jazzdance zou ik dan zien als mijn specialisme, maar juist het beheersen van meerdere dansstijlen en deze kunnen combineren vind ik een persoonlijk specialisme.’

Hoe ziet een les bij jou eruit?

‘Ik geef les in verschillende dansstijlen en aan verschillende niveaus. Elke les ziet er daarom anders uit. Bij de musicallessen krijgt de dansles een andere invulling, afhankelijk van het proces waarin we zitten.

Ik besteed aandacht aan techniek, houding, vaardigheden en kunstzinnigheid. Onder kunstzinnigheid valt oa uitstraling en beleving, maar ook de eigen inbreng van de leerlingen. Ik vind het daarom ook belangrijk dat leerlingen in de les zich kunnen ontwikkelen op zowel persoonlijk als dansant vak. Iedereen is uniek en de potentie van iedere leerling wordt dan ook volop benut. Mijn motto is dan ook: dromen, durven, doen! Er wordt lekker geswingd en gezweet, maar naast alle inspanning ook zeker ontspanning. Zodat iedere leerling met een glimlach en voldaan gevoel de dansstudio verlaat. Kortom: Danslessen met kennis en kwaliteit, maar ook passie en plezier!’.

Wat vind je leuk aan lesgeven?

‘In de lessen die ik geef vind ik het belangrijk dat er een fijne sfeer is waarin ieder individu zich op zijn gemakt voelt. Door middel van deze fijne sfeer vind ik het heerlijk om het aanwezige talent in elk individu aan te spreken en te vergroten, te verdiepen en te verruimen! Ik geniet ook altijd van het hele proces van het werken naar een voorstelling toe. Uiteindelijk gaan de leerlingen met veel trots en gedrevenheid het podium op. Dat geeft toch altijd een grote glimlach op mijn gezicht!’.

Wat hoop je cursisten mee te geven?

‘Dans brengt je discipline, een goede houding, muzikaliteit en zelfverzekerdheid, maar vooral veel plezier! ‘