Jongerentheaterschool

Jongerentheaterschool

De Jongerentheaterschool (JTS) van Cultuurkust is de ontmoetingsplek voor jongeren die geïnteresseerd zijn in theater. Wij hebben plek voor alle jongeren (12-21) die nieuwsgierig zijn naar acteren en theater maken; of je nou voor het eerst op de planken staat of auditie wilt doen voor een vakopleiding.

De JTS biedt jongeren een doorlopende leerlijn aan van vier theaterklassen.

Binnen elke klas is voor elke leeftijdsgroep en voor elk niveau voldoende ruimte voor groei en ontwikkeling. Daarom zit een cursist vaak langer dan 1 jaar in een bepaalde klas. Doorstroom naar de volgende klas is niet alleen afhankelijk van leeftijd, maar ook van inzet, plezier, ervaring en talent. De lessen en repetities worden gegeven door een kernteam van professionele theaterdocenten en regisseurs, aangevuld met specialisten uit de theaterpraktijk.

Hieronder vind je meer informatie per theaterklas.

Theaterklas 1: oriëntatie

12 t/m 16 jaar
Lestijd: vrijdag 17:15 – 18:30 uur.

Kom je voor het eerst bij Cultuurkust? Of wil je doorstromen vanuit een kindercursus toneel? Dan is Theaterklas I iets voor jou!

In deze cursus werken we vooral aan spelplezier en speldurf, en leer je de basistechnieken van het spelen. Je staat veel op de vloer, en ontdekt verschillende vormen van theater, zoals improvisatie, spelen vanuit tekst, theater maken vanuit jezelf of juist vanuit een voorwerp of muziek. De vaste docent helpt je om je fantasie te prikkelen en je talenten te ontdekken. Theaterklas I sluiten we af met een kleine presentatie voor publiek.

Wat maakt deze cursus leuk/bijzonder en voor wie is deze geschikt?

In de cursus is er veel spelplezier: je improviseert, maakt groepsopdrachten, maakt zelf scènes, hebt eigen inbreng, werkt aan kleine dialogen en scènes en doet veel verschillende spel- en theateropdrachten.

Theaterklas 3: productie

14 t/m 19 jaar.
Lestijd: vrijdag 19:15-21:00 uur

Wil je graag in een theaterproductie spelen en heb je genoeg ervaring, discipline en ambitie? Dan kan je meedoen met Theaterklas 3: productie.

In deze cursus maak je kennis met het maken van een theatervoorstelling. Je lessen zijn de repetities en je wordt door de regisseur meegenomen in het maakproces. Je doet ervaring op tijdens het meedenken en maken van theatermateriaal. Voor deze cursussen worden er de eerste twee lessen auditie gehouden.

Wat maakt deze cursus leuk/bijzonder en voor wie is deze geschikt?

Een heel cursusjaar werk je aan een voorstelling: met je eigen groep en de docent. Je onderzoekt samen met de regisseur en je medespelers een onderwerp/toneeltekst en de docent geeft vanuit een je kaders en maakopdrachten. Jij en de groep gaan vanuit verschillende theateropdrachten scènes en materiaal maken. Zo ontwikkelen jullie samen een theatervoorstelling! Speciaal voor jongeren met een flinke ambitie, doorzettingsvermogen en veel lef.

Hoe werkt het?

Wanneer je jezelf aanmeldt voor de jongerentheaterschool krijg je van ons een uitnodiging voor een eerste les. In deze les kijken de docenten in welke theaterklas jij het beste past.

  • De eerste les van het jaar is op 18 september 2020 18:00-20:00 uur.
  • Geef je jezelf later dan 18 september op, dan krijg je van ons de uitnodiging om in 1 van de theaterklassen een proefles mee te doen.

Je kunt je niet voor een specifieke cursus aanmelden, de docent bepaalt naar aanleiding van de proefles in overleg met jou, welke cursus het meest aansluit bij je leeftijd, ervaring en behoefte.

Voor de Jongerentheaterschool betaal je 370,- per jaar. Hiervoor krijg je per schooljaar 55 uur les: dit zijn je vaste lestijden maar ook bijzondere projecten, workshopsdagen en masterclasses die we voor jou organiseren. Je kan het lesgeld in 8 termijnen betalen á 46,-

Theaterklas 2: verdieping

13 t/m 19 jaar
Lestijd: vrijdag 17:15-18:45 uur

Heb je de ambitie om je meer te verdiepen in theater en toneel? Heb je Theaterklas 1 gevolgd? Dan kan je doorstromen naar de cursus Theaterklas 2: verdieping.

In deze cursus maak je kennis met verschillende theatervormen en -disciplines. Je krijgt les van gastdocenten die expert zijn op een bepaald gebied van het vak. Denk hierbij aan bijvoorbeeld theatersport, teksttoneel, spelen vanuit beweging, muziektheater, of zelfs aan absurdisme of filosofie!. Deze experts helpen je om je spel en je talenten verder te ontwikkelen. Theaterklas 2 sluiten we af met een presentatie voor publiek.

Wat maakt deze cursus leuk/bijzonder en voor wie is deze geschikt?

De cursus is voor jongeren die hun tanden erin willen zetten en hongerig zijn naar meer; nieuwe theatervormen, nieuwe theatermakers en docenten met een andere kijk op toneel. De lessen worden in blokken ingedeeld per docent en per thema. Om mee te kunnen doen moet je de basistechnieken voldoende beheersen en ook individueel feedback durven te ontvangen.

Theaterklas 4: jtg wOLF

15 t/m 21 jaar
Lestijd: vrijdag 19:00-21:00 uur en enkele zondagrepetities in overleg

Wil jij van theater je beroep maken, of ben je aan het onderzoeken of je dat wil? Heb je een eindeloze honger naar spelen en maken en een ijzeren discipline om die honger te stillen? Dan kan je meedoen aan JTG Wolf.

Naast het reguliere programma op de vrijdag, ontwikkelen we vanuit de JTS ook een semiprofessionele productie voor middelbare scholen in de regio. We lezen een klassiek geworden theatertekst en onderzoeken samen de thema’s die daarin staan en die nog steeds relevant zijn. We ontwikkelen samen een concept, een toneelbeeld en natuurlijk scènes. Zo maken we een voorstelling die een bijdrage kan leveren aan het lesprogramma van vo-klassen (bovenbouw). De voorstelling wordt in de zaal van Cultuurkust gespeeld.

Wat maakt deze cursus leuk/bijzonder en voor wie is deze geschikt?

Deze jeugdtheatergroep is een unieke kans om je voor te bereiden op een theateropleiding, een cursus die goed te volgen is als je in een tussenjaar zit, of al op een opleiding zit en stage wil lopen.  Je krijgt echt de tijd om je te verdiepen in de materie en om materiaal en een personage te ontwikkelen. Je regisseur werkt op een professionele manier met je. Je leert en ervaart wat het is om een reeks voorstellingen te spelen voor een publiek van leeftijdsgenoten, maakt uren op het podium. Voor deze cursus geldt een uitgebreide auditie en motivatiegesprek. Voor je auditie doet, ga je eerst in gesprek met je docent over hoe haalbaar deze cursus voor jou is.

Facebook