Muziek » Nieuws » ‘Nunspeet en Elspeet hebben een bijzonder muziekklimaat’

Muziek

meer nieuws...

‘Nunspeet en Elspeet hebben een bijzonder muziekklimaat’

Geplaatst op 19 juli 2019 om 16:27

‘Muziekonderwijs komt in Nunspeet en Elspeet volledig tot zijn recht. Ik vind het echt bijzonder hoeveel muziekleerlingen hier actief zijn. Zeldzaam!’. Aan het woord is Wibrand van Norel, Coördinator Muziek bij Cultuurkust, en verantwoordelijk voor de muzieklessen in Nunspeet, Elspeet, Harderwijk en Ermelo.

‘Het is mooi om te zien dat het hier echt leeft. Niet alleen de muziekverenigingen zijn hier heel actief, maar er worden in Nunspeet en Elspeet ook veel lessen gegeven aan kinderen en volwassenen door de professionele muziekdocenten die via onze Muziekportal te vinden zijn en ons cursusaanbod in Veluvine en Kulturhus Elspeet wordt steeds breder. Van Muziek voor het jonge kind, Algemene Muzikale Vorming, Dreumes Muziek, Peuter Muziek en Kinderorkesten tot Gitaar voor volwassenen’.

‘Nunspeet en Elspeet zijn succes story’s wanneer het gaat om de groei van het aantal mensen die muziek willen beoefenen, zowel jong als oud. De gemeente Nunspeet heeft daarvoor budgetten beschikbaar gesteld, die als het zo door gaat, in de toekomst misschien wel uitbereiding nodig hebben. Dat is te danken aan de samenwerking met Harmonie Nunspeet, het Elspeets Fanfare Korps en de muziekdocenten. Bovendien denk ik dat ook onze activiteiten op de lokale basisscholen daar aan bijdragen. De afdeling Onderwijs van Cultuurkust organiseert o.a. leerorkesten op de scholen waardoor alle leerlingen een instrument leren bespelen. Als ze enthousiast geworden zijn op school is het onze wens dat ze door kunnen stromen naar onze cursussen in de vrije tijd of bij een muziekvereniging op les gaan’.

‘Maar nog niet iedereen weet Cultuurkust te vinden. Je merkt dat er na het wegvallen van de muziekschool een hiaat ontstaan is. We hebben nog veel te winnen. In facilitering, zoals leslokalen, maar ook in aanbod. Ik hoop dat inwoners in de toekomst weer de vruchten kunnen plukken van structureel muziekonderwijs. Daar bedoel ik mee dat iedereen de mogelijkheid heeft om zijn of haar favoriete muziekinstrument te kunnen bespelen. Dat muzieklessen betaalbaar blijven. Maar ook dat onze docenten daar billijk voor betaald krijgen. Daar heb je subsidie voor nodig’.

‘Komend jaar willen we ons ook gaan richten op lichte muziek; lessen in popmuziek voor alle leeftijden. Denk aan drums, piano en gitaar. In Harderwijk is de Popschool heel actief maar we willen ook popliefhebbers in Nunspeet en Elspeet in de gelegenheid stellen om hun favoriete muziek te maken. En we willen meer naar buiten treden. Bijvoorbeeld door uitbreiding van onze projecten in de maatschappelijke zorg zoals de muziekoptredens bij het Woonzorgcentrum Kodal in Nunspeet en Peuterspeelzaal ‘Vrij Spel’ in Elspeet’

‘Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is als je van jongs af aan gestimuleerd wordt om muziek te maken. Mijn vader heeft verschillende slagwerkgroepen geleid en ik ben met muziek maken opgegroeid. Het heeft ervoor gezorgd dat ik op mijn 12e aan landelijke wedstrijden meedeed en al op mijn 15e werd toegelaten op het conservatorium. Om ook in de toekomst goede muzikanten en docenten te hebben moeten we nu al investeren. Daarom wil Cultuurkust erg graag zijn voor iedereen tussen de 2 en 99 jaar die wil genieten van muziek’.

Voor vragen of ideeën m.b.t. muzieklessen in Nunspeet of Elspeet; Wibrand van Norel, muziek@cultuurkust.nl, Cultuurkust

In september starten de volgende muzieklessen in Veluvine en het Kultuurhus

  • Dreumes Muziek                          1-2 jaar
  • Peuter Muziek                               3-4 jaar
  • Muziek voor het jonge kind        5-6 jaar
  • Algemene Muzikale Vorming     6-8 jaar
  • Kinderorkesten                             8-12 jaar

In Veluvine start Gitaar voor volwassenen.

Daarnaast zijn via Cultuurkust lessen bij de muziekverenigingen, muziekexamens en lessen bij individuele muziekdocenten te regelen.

Voor meer informatie:

Facebook